9 Kasım 2011 Çarşamba

PLASTİK KASET KALIP



Plastik Kaset veya asbolen kalıpların avantajlarını aşağıda   açıklarken. DİKKAT ETMENİZ GEREKEN   ESAS KRİTERİN DEZ AVANTAJLAR BÖLÜMÜNÜ KESİN OLARAK İNCELEMENİZİ VE GEREKLİ ARAŞTIRMA VE TESTLERİ YAPTIRMADAN KULLANMAMANIZI TAVSİYE EDERİZ:


Kalıp imalatının beton imalatı yapılmadan
 önceki durumu
Avantajları: Plastik döşeme kalıpları,  hafif olduğundan dolayı montaj ,demontaj ve kalıp sökümünde işçiliğinin ekonomik olduğu tartışılamazdır. Kalıp kulanım ömrünün de Fiberglas kaset kalıp malzemesinden daha fazla olduğu bir gerçektir. Üretim sistemi enjeksiyonlu olduğundan çok kısa sürede imalatının yatırılarak şantiyenize getirilmesi mümkündür.  Fiberglas kalıpların 1000 adetinin 30 gün civarı bir atölyede ortalama bir üretim zamanı almasına rağmen,  PVC içerikli malzemenin 1000 adet ve üstündeki siparişlerin bir hafta gibi kısa bir süre içersinde üretimi mümkündür.
Dezavantajları: Bu konuda öncelikle ham madenisinin incelemeniz gerekmektedir.
PVS den oluşan bu malzemenin su ve ısı farklarından dolayı ne tip davranışlarda bulunduğunu çok iyi araştırmanız gerekmektedir.
Beton imalatı sırasıda bir birine
Bitişik kasetlerin arasının 12 sonraki
sökümünden sonra kalıpların ebatlarında
boy farklarının olması sonucu çıkan
olumsuzluklar.
Gün içi ısı farklarından dolayı betonarme imalatının gerekli mukavemete ulaşana kadar, malzemenin ne tip şekilsel davranışlarda ve bu davranışların  betonarme imalatına verebileceği zararları tespit ettirmeniz gerekmektedir..
PVS Kalıp sistemleri yurt dışında da kullanılmaktadır.  Bu malzemelerin nohöyü (Plastik malzemesinin üretim zamanında içine katılan katkı malzemelerinin reçeteleri) firma içi sırrı olarak tutulmaktadır. Bundan dolayı herhangi bir sonuca evrak üzerinde kanaat getirmek mümkün değildir.
Üretici firmanın vereceği numunelerin , gerekli testlerden geçirilmelidir.  Bu test sonuçlarının kabul değerler içersinde ise sözleşmede  kesinlikle ve açıklayıcı olarak belirtilmesi, üretim hatası olma ihtimali göz ardı edilmeden  sahaya gelen malzemelerinde içinden seçilerek ilk test sonuçlarını sağladığının da kontrol edilmesini  tavsiye ederiz.
Betonun 21 gün sonra sulandığında
Betonarme imalata suların yukardan
sızarak aşağıya damlaması.
Yaptırılacak testlerde başlıca kriterler uzman tarafından belirlenmelidir. Bunun yanı sıra, mevsimler içersinde malzemede oluşacak yüzey sıcaklık dereceleri (sabah, öğlen ,akşam gece), betonun ilk döküm ısısı  ve betonun hidratasyon ısısının ilk 7 gündeki değerlerinin esas alınması olmazsa olmazlardandır.
Bu bakış açısı dışında pvc malzemenin betonarme kalıp olarak kullanılmasında hiç hoş olmayan,  beklenmedik zaman kaybı ve ekonomik zararlarla karşılaşmanız kaçınılmaz olabilir.



5 yorum:

  1. Merhaba,
    Konuyla ilgili daha ayrıntılı ve bire bir bilgi almam mümkün mü?
    Lütfen bana ; acnminsaat@hotmail.com
    adresinden ulaşır mısınız..

    YanıtlaSil
  2. Sistemin gün ısı farklarından dolayı kaset aralarında açılmalar ve kapanmalar oluyor. Bunun sakıncaları varmı.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Hidratasyon ısısının etkileri oluyormu

    YanıtlaSil
  5. Tabiki çok önemli. Standartlara yeteri kadar uymayan plastik malzemesinden üretilen, plastik kasetlerde betonun ilk yerleşiminde 30 derece ısıda olduğu düşünülürse. Ve betonun 50-55 derecelere ulaşacağıda kaçınılmaz oldğundan, çatlakların oluşmasında önemli bir etkendir. Bunları hidratasyon çatlağı olarak değerlendirmeniz hata olur. Çünkü çatlakların derinliği döşeme yüksekliği kadardır.

    YanıtlaSil